Frida var snäll nog att hjälpa mig att laga bröd. fast hennes sätt är lite märkligt tycker jag.
Först slänger du ner en hel jäst (Smula den först) i en bunke. Häll över vatten, typ 6 deciliter, men ta i omgångar. Vattnet ska vara ljummet, hellre kallt än varmt.
Sen ska man ha i en nypa salt (Hur mycket exakt vet jag inte).
Sen har hon i 1-2 deciliter grovt mjöl, eftersom vitt bröd inte är kul. Och det kan jag ju faktiskt hålla med om.
Hur mycket mjöl hon har i sen har jag ingen aning om, eftersom Frida helt sonika bara hällde i en massa mjöl i bunken. Cirka 12-15 deciliter troligen.´
Efter det ska brödet arbetas. Men inte för mycket.
- Den ska vara kladdigare än du tror att den ska vara, säger Frida.
Sen ska den jäsa, sisådär 2 timmar.
Sen gör man bullar av dem, och låter dem jäsa i 30-60 minuter.
I ugnen ska de ligga i 200 - 225 grader i ca 30 minuter.
Recept!
6 dl vatten (Ljummet, men inte varmt)
1 hel jäst (50 g)
En nypa salt
Mellan 1-2 grovt mjöl som dinkel
Ett par deciliter mjöl (Frida häller bara i direkt från paketet. 1,5 liter kanske. Ha i tills det blir bra.
2 kommentarer:
Varför har du tagit bort din twitterwidget?
Därför att jag inte twittrar.
Skicka en kommentar