Högre priser som gynnar vem?

Jag har svårt att förstå regeringens anledningar till att avreglera bilbesiktningen och göra det möjligt för flera att ta sig in på den marknaden. Syftet, enligt regeringen, är att ge fler stationer och bättre service. Ja, det kommer vi säkerligen att få.
Det ska bli som med avregleringen av apoteksverksamheten, som jag personligen uppskattar. Det är bra med fler butiker och längre öppettider. Men apoteket har något som bilbesiktningen inte har - ett fast pris på receptbelagda varor. Resten går heller inte att höja priset på, man måste ju fortfarande konkurrera med de andra butikerna.
Med bilbesiktningen är det något helt annat. Fler stationer och högre konkurrens leder inte till lägre priser. Fler stationer kräver mer arbetskraft, arbetskraft betyder mer pengar. fler stationer betyder också att antalet bilar på varje bilbesiktningsställe kommer att förminskas och läggas ut på de andra stationerna. Det betyder att varje station MÅSTE ta mer pengar betalt för att kunna hålla sig flytande.

Det betyder att priset kan chockhöjas, och troligen kommer att göra det också om man tittar på grannlandet Finland.
Synd, när de allra flesta av sveriges befolkning är nöjd med bilbesiktningens nuvarande funktion. Sök bara om det på google. Mängder av tidningar nämner att folk är nöjda

Hur många vill betala mer pengar för att besiktiga sin bil, även om det ger bättre service? Vad skulle den extra servicen innebära förresten? Att de är trevligare? Att de fixar småsaker på bilen?
Jag vet inte. Det får jag väl se nästa år. I år har jag redan besiktigat bilen för att undvika de höjda priserna åtminstone en gång.

0 kommentarer:

Journalistiskt innehåll

Höga berg och djupa dalar. Här, omkring 65 mil söder om Haparanda så finns inte sånt.I Kalmar är jorden platt. Här ryms plötsligt bara skolan, och för en före detta pokerdealer så är faktumen svåra att greppa.
.
Hur gör man egentligen för att spara pengar?
Hur beter man sig som student?
Och hur i hela friden håller man sig så uppdaterad som en journalist borde vara?
//Eligin

Made by Eligin ©