Är det inte dags för hot och indraget bistånd nu?

9 års tyst diplomati.
Det är vad som har gjorts i fallet Dawit Isaak, mannen som har suttit fängslad i 3118 dagar i Eritrea utan rättegång.
Nyligen blev han förflyttad till ett av landets säkraste fängelser, där en fånge aldrig har kommit ut levande.
Problemet för oss är att Dawit är svensk medborgare. Men också eritreansk. Vilket gör att den eritreanska regeringen tycker att mannens öde är en internangelägenhet.
Det tycker inte jag, och jag har större delen av Sveriges medier med mig.

Varför görs ingenting? Sverige anser att det är en bra idé att köra med tyst diplomati. Vad innebär det? Ja, det innebär att man inte gör någonting.
Carl Bildt säger att fallet är uppe ofta och en av deras största angelägenheter i utrikespolitiken, men han vägrar uttala sig närmare om det. Han tycker heller inte att det är värt att dra in på det miljonbelopp som Sverige genom EU betalar till Eritrea varje år. Istället höjs biståndet. Varför stoppas det inte? Jo, oskyldiga skulle drabbas. Men om det skulle leda till ett frigivande av Dawit Isaak så är det väl bara att ge ut biståndet igen sen? Att frysa biståndet kanske skulle hjälpa i fallet? Det skulle åtminstone sätta den eritreanska regeringen i ett taskigt läge. Och det börjar bli dags för det nu.

Ny information om hur Dawit behandlas har kommit ut i expressen och DN inatt. Aftonbladet skriver idag. En fruktansvärd bild av hur läget ser ut. Han lever, men hur länge till?

Det är dags att ta till nya medel. Tyst diplomati fungerar inte, och har aldrig gjort.
Fler och fler partier börjar hålla med. Trots det försvarar Carl Bildt den tysta diplomatin.

Men ska verkligen inte nio års tystnad räcka?

För att lära sig mer om Dawit Isaak kan man gå in på www.freedawit.com. Där kan man också få reda på vad man kan göra för att själv agera.

5 kommentarer:

Anonym | 2:58 fm

Ok Elin. Har läst din blogg några dagar i streck nu...

Den här kursen var inte så bra för dig? Haha, eller den var la kanske rättare sagt jättebra men jävlar vad du har gått in för politiken? Waddup! :)

Eligin | 12:24 em

? Skriv ut namn Viktor så att jag kan vara säker på att det är du.

Politik är ju sjukt intressant, det är bara det att jag inte förstår allt än. Men det lär jag mig nog. Förhoppningsvis innan fredag.

Razmatazuz | 12:28 fm

Jag förstår inte heller varför i hela fridens namn denna tysta diplomati fortgår. Det är så fegt och så uselt! Jag undrar om verkligen utrikesminister Bildt och statsminister Reinfeldt förstår vad Dawit Isaak går igenom, har de någonsin känt ett par handbojor runt sina handleder och därmed sätta sig in i att ha på sig handfängsel dygnet runt. Har de någonsin legat på en filt på ett cementgolv innanför en låst dörr? Har de någonsin tvingats dricka skitigt vatten i 40-gradig värme? Har de någonsin levt på dåligt bröd och skitigt vatten i dagar och veckor och år? Har de någonsin blivit misshandlade och till och med torterade av vakter pga. att de försökt kommunicera med andra som befinner sig i samma situation?
Det är svårt, för att inte säga omöjligt att sätta sig in i den värld som Dawit befinner sig i, men är det inte statsråden på utrikesdepartementet och statsrådens chef i form av Fredrik Reinfeldts förbaskade plikt att sätta sig in i denna situation och att göra sitt absolut yttersta för att Dawit Isaak skall friges?! Jag anser att det dessutom är hela EUs uppgift att trycka på så att alla de politiska fångar som fängslades tillsammans med Isaak (som fortfarande är i livet vill säga) släpps fria.

Eligin | 12:41 fm

Ja, det borde vara deras plikt, och förresten så är det det.
9 års tystnad och likgiltighet är inte okej.
Det borde inte få hända att folk låses in överhuvudtaget utan varken rättegång eller delgivning om misstanke.
Hela EU borde lägga fram ett ultimatum, men tyvärr verkar det inte fungera så.
Men DET faktumet är ingenting som man ska acceptera. Någonstans på vägen måste det finnas ett sätt. Och det borde vara dags för de radikala lösningarna nu. Vad som helst utom den tysta diplomatin.

Razmatazuz | 12:45 fm

hear hear!

Journalistiskt innehåll

Höga berg och djupa dalar. Här, omkring 65 mil söder om Haparanda så finns inte sånt.I Kalmar är jorden platt. Här ryms plötsligt bara skolan, och för en före detta pokerdealer så är faktumen svåra att greppa.
.
Hur gör man egentligen för att spara pengar?
Hur beter man sig som student?
Och hur i hela friden håller man sig så uppdaterad som en journalist borde vara?
//Eligin

Made by Eligin ©