Bra för vem? Och när?

Moderaternas styrning har gynnat de som har pengar, det vill säga de som har tjänat mest. Helt i linje med moderaternas ideologi. Största möjliga lycka för största möjliga antal, inga stora förändringar och privat marknadsekonomi.

De som har det svårt med pengar kommer att fortsätta att ha det, i alla fall om man ska titta på hur det hittills har sett ut. Den senaste mandatperioden har inkomsterna för den minst utsatta gruppen människor ökat.

Men finansminister Anders Borg vägrar hålla med om att det kommer att se ut så även i framtiden. Så här sa han till Aftonbladet under en intervju:


– Vårt mål är att återskapa full sysselsättning och därmed minska klyftorna i samhället. Och där politiken verkligen kan spela roll är ju på lång sikt. Det är de långsiktiga effekterna som är de stora och avgörande, säger Anders Borg.

Men under de år som ni har styrt så är det de med högst inkomst som har fått mest?

– Vi ska konstatera att Sverige tar sig igenom den här krisen i bättre skick även när det gäller klyftorna än vad vi befarade. Det har inte skett någon dramatisk ökning av inkomstskillnaderna i Sverige under de här åren som vi har styrt utan tvärtom så har inkomstspridningen minskat.

Men det är ändå de med högst inkomst som i procent har fått mest?

– Ja, tittar vi på helheten och på lång sikt så är de största positiva effekterna på låg- och medelinkomsttagare, säger Anders Borg.

Egentligen svarar han ju inte ens på frågorna, om man ska vara helt ärlig. Medietränad, javisst. Det är ju alla idag.

Men eftersom han inte svarar på frågorna ordentligt så blir man ju fundersam. Åtminstone jag. Vart är vi på väg egentligen? Döljer han något? Det känns ju snarare som att han bara lägger fram det som är positivt och bygger en bro över det negativa, så att journalisten inte ska fråga mer.

Betyder det här att det kommer att bli bättre för de som har låg inkomst, eller snarare sämre, igen?

Är det här bara ett led på vägen för att få fler väljare? Ingen kan ju veta än så länge hur det kommer att bli. Men vad än finansminister Anders Borg säger, så har vi fått fakta över hur det har sett ut. Hur ska vi kunna tro på hans ord när vi ser hur det har blivit hittills?

0 kommentarer:

Journalistiskt innehåll

Höga berg och djupa dalar. Här, omkring 65 mil söder om Haparanda så finns inte sånt.I Kalmar är jorden platt. Här ryms plötsligt bara skolan, och för en före detta pokerdealer så är faktumen svåra att greppa.
.
Hur gör man egentligen för att spara pengar?
Hur beter man sig som student?
Och hur i hela friden håller man sig så uppdaterad som en journalist borde vara?
//Eligin

Made by Eligin ©