Får du presenter via din blogg? BETALA!

Då var det dags att tjäna lite extra pengar till statskassan.
Skatteverket har nämligen kommit på den ypperliga idén att låta stora bloggare som Blondinbella, Kissie, och Katrin Zytomierska att skatta på sina presenter de får av läsare eller företag.

Hur ska de gå till väga med detta?
Jo, Skatteverket "hotar" nu lite smidigt i artikeln på E24 att de ska hålla ögonen på de största bloggarnas deklarationer. Har de deklarerat en för låg summa så kan det bli utredning.

Taskigt läge, kanske är passande att säga?
Zytomierska är inte vidare nöjd med artikeln som ligger ute på E24 och Aftonbladet idag, om man tittar på hennes senaste blogginlägg. De andra två är förvånansvärt tysta. Fast vem vet, personligen vet jag inte om de läser nyheterna.
Katrin Zytomierska anser att E24 har förtalat henne i och med detta och lämnar in en stämningsansökan via sin egen blogg. Men gäller den om den inte inkommit till pressombudsmannen? Njae, tveksamt. Om hon menar allvar med det där så får hon väl klaga hos PO så att han kan utreda om det handlar om kränkning eller inte. Har hon rätt i det hon säger så har hon inget att förlora.

I många fall handlar det om reklam på bloggarna som har lett till dyrbara presenter från företag till skribenten, och det är antagligen det som Skatteverket går på i den här saken. När Katrin Zytomierska skriver:

”Vi bokade både flyg och hotell genom Flygpoolen som har en otroligt smidigt och lätt hemsida att köpa sin resa på. Jag gjorde en noga research bland alla de där sidorna när jag letade efter en resa till oss och Flygpoolen var den som levererade bäst!"

Ja, då kan det klassas som reklam eftersom många läser hennes blogg. Däremot, om hon inte tar emot pengar eller andra presenter så ska det inte vara något problem.
Och enligt Katrin så fick hon minsann ingen resa gratis.

Kulturbloggen.com har också uppmärksammat artikeln, och jämför med motorreportrar som ofta får sina resor betalda av biltillverkare för att övervaka stora event. De behöver inte deklarera det.
Å andra sidan har de övriga medierna sina etiska regler att falla tillbaka på. De får inte ta emot presenter från företag, och speciellt inte som betalning för att de skriver bra om företaget.

"Acceptera inte uppdrag från utomstående, ej heller inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån i och
utanför tjänsten som kan misstänkliggöra ställningen som fri och självständig journalist."

De etiska reglerna för press, radio och tv finns att läsa i sin helhet på svt.se.

Kanske borde bloggosfären också fundera på att författa några etiska regler?
Eller kanske borde Skatteverket lägga ner. Är det slut i kaffekassan eller?

Givetvis får inte jag några presenter eller resor. Men ni kan ju höra av er. Det finns säkert nåt smart sätt att dölja detta för staten. Skrivet Off the record, naturligtvis.

1 kommentarer:

Frida | 4:30 em

Här har vi ännu en som noterat det:

http://blogg.aftonbladet.se/pappabloggen/2010/04/jag-ar-fralst

Journalistiskt innehåll

Höga berg och djupa dalar. Här, omkring 65 mil söder om Haparanda så finns inte sånt.I Kalmar är jorden platt. Här ryms plötsligt bara skolan, och för en före detta pokerdealer så är faktumen svåra att greppa.
.
Hur gör man egentligen för att spara pengar?
Hur beter man sig som student?
Och hur i hela friden håller man sig så uppdaterad som en journalist borde vara?
//Eligin

Made by Eligin ©